Evenimente

Regele Mihai: Drumul către casă

 

✅ Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean“ Deva organizează proiecția filmelor documentare „Maria, Inima României“ (vineri, 24 iunie 2022) și „Regele Mihai: Drumul către casă“ (sâmbătă, 25 iunie). Proiecțiile vor începe de la ora 19:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean“ și vor fi urmate de o discuție cu echipa filmului.
🎬 Evenimentul ce va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean“ face parte din Turneul Național de Educație Istorică 2022, o continuare a celui din 2019, de promovare a filmului documentar „Maria, Inima României“ și include noua versiune a documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă“.
„O adevărată bijuterie istorică“ a spus directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, despre acest ultim film. Versiunea Director’s Cut include noi materiale despre perioada complicată a tinereții Regelui Mihai, așa cum a fost descrisă în jurnalul personal al Reginei Maria. Documentarul prezintă și detalii din perioada de izolare personală și socială a Regelui din timpul exilului din Elveția, dar și motivele pentru care Regele Mihai a ezitat să se întoarcă în România. Totul din perspectiva celor care i-au fost aproape în acea perioadă.
🟡 Documentarul ,,Maria, Inima României“ a fost premiat în 2019 ca cel mai bun documentar istoric la Gala IPIFF (Independent Producers Gala) din București și difuzat în 15 orașe din România și în străinătate.
„Acest film o aduce din nou la viață pe Regina Maria, așa cum a fost și așa cum noi, românii, ar trebui să fim. Este un film pentru istorie“ a considerat Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
„Sunt bucuros să promovez pentru publicul din România cele trei filme realizate împreună cu echipa mea: „Războiul Regelui“ (2016), „Maria, Inima României“ (2018) și „Regele Mihai: Drumul către casă“ (2021). Documentarele prezintă o parte importantă din istoria României, din 1860 până în prezent, și sper ca publicul român să afle mai multe despre eroii săi vizionându-le”, a declarat John M. Florescu, fondatorul Chainsaw Film Productions și producătorul filmelor.
✔️ Din echipa de producție a filmului fac parte Viorel Chesaru – producător senior, Dan Drăghicescu – producător asociat, Mircea Lăcătuș – editor și producător arhive și Laura Beldiman – cercetător și asistent editorial.
„Turneul Național de Educație Istorică 2022 va fi ca o ploaie de vară după o lungă secetă, un maraton de proiecții gratuite a documentarelor istorice în peste 25 de orașe din țară. O istorie bine înțeleasă în prezent, reflectă viitorul următoarelor generații”, a subliniat Dan Drăghicescu, producătorul asociat al documentarelor.
🆓 Accesul publicului se face gratuit, în limita locurilor disponibile.
Centrul Cultural „Drăgan Muntean“ Deva

De