Evenimente

„Fierarii” de Milos Nikolic

 

iesa de teatru ,,Fierarii” se joacă la Deva într-o distribuție de excepție

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită în data de 17 septembrie 2024, de la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” la piesa de teatru „Fierarii” de Milos Nikolic, a cărei distribuție e una excepțonală: Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu.

Piesa “Fierarii” a funcționat în repertoriul mai multor teatre din țară, dar și de peste hotare. Regizorul spectacolului, Horațiu Mălăele se pare că e ,,îndrăgostit” de această piesă în care firește și interpretează rolul principal.

Textul original al dramaturgului Milos Nikolic, născut în Kosovo în 1939, redă povestea unui fierar neamț care după multă vreme descoperă că fiul său e copilul unui român. Horațiu Mălăele adaptează subiectul și fierarul Grigorie este un român care descoperă că fiul este copilul ungurului Peter, acesta află că și fiul său are drept tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că și fiul său aparține lui… Grigorie! Această brambureală genetică este consecința războiului pentru că toți bărbații, fierari de meserie, au fost și soldați pe front.

Substratul piesei este generos tematic prin sugestii referitoare la consecințele războiului și falsa trâmbițare a naționalismului devenit “doctrină” pentru unele partide europene actuale. Comedia este destoinc scrisă de Mios Nikolic și produce publicului haz de necazul celor trei bărbați de naționalități diferite care constată că fii lor au genetic de fapt, altă naționalitate.

Remarcabil se achită cei patru actori de personajele care le revin. Maia Morgenstern în Matilda, soția lui Grigorie, realizează un rol excelent. Actrița dezvoltă cu credință interioară lupta Matildei de lămurire a soțului, că nu l-a înșelat în cei patru ani în care el a fost pe front în Rusia, completată și cu emoția reîntâlnirii cu Peter.

Horațiu Mălăele construiește nuanțat personajul Grigorie, un om simplu care încearcă să deslușească ițele iscate de venirea lui Peter în familia sa. Actorul tratează dramatic situația și evident, rezultatul e comic. Cu un timid accent maghiar în vorbire, George Mihăiță îl prezintă pe Peter cum trăiește intens emoția reîntâlnirii cu Matilda, dar și situația complicată a dezvăluirilor. Intervenția din final a lui Ivan, e realizată admirabil de Valentin Teodosiu, prin ținută și susținerea relațiilor cu cei întâlniți.

Cei patru actori redau merituos povestea fierarilor destoinici, oameni simpli cărora războiul le-a lăsat … urme, ca și multor alți oameni simpli, trăitori astăzi într-o altă lume confuză în manifestări.
Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma www.proticket.ro, precum și de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri (între orele 11:00 – 14:00) și miercuri (între orele 14:00 – 17:00).

Informații la telefon: 0721.055.037

Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva

De


Calendar Evenimente

lun
mar
mie
joi
vin
sâm
Dum
l
m
m
j
v
s
d
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4